Türkiye, Somali-Etiyopya Görüşmelerinde Arabuluculuk Yapacak
Türkiye, bu yılın başlarında Addis Ababa’nın Somaliland bölgesiyle imzaladığı liman anlaşması üzerine Somali ve Etiyopya arasında arabuluculuk görüşmelerine başladı.
Türkiye’den gelen bu adım, Doğu Afrika komşuları arasındaki diplomatik ilişkileri onarma çabalarının sonuncusu.
TÜRKİYE-SOMALİ İLİŞKİLERİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2011’de ilk ziyaretini gerçekleştirmesinden bu yana Somali hükümetinin yakın bir müttefiki haline geldi. Türkiye, Somali’nin güvenlik güçlerine eğitim sağlamanın yanı sıra kalkınma yardımı da sunuyor.
Şubat ayında iki ülke arasında imzalanan savunma anlaşması ile Ankara, Somali’ye deniz güvenliği desteği sağlayacak ve Afrika ülkesinin deniz sularını korumasına yardımcı olacak. Türkiye ayrıca Somali’de okullar, hastaneler ve altyapılar inşa etmiş, Somali gençlerine Türkiye’de eğitim alma imkanı sunmuş ve Afrika’da ve küresel deniz taşımacılığı rotasında stratejik bir konum elde etmişti.
NE OLMUŞTU?
Ocak ayında Etiyopya’nın Somaliland’den 20 kilometrelik sahil şeridini kiralaması karşılığında bağımsızlığını tanıma anlaşması imzalamasıyla ilişkileri bozulan Mogadişu, anlaşmayı yasa dışı ilan etmiş ve İslamcı isyancılarla mücadelede yardımcı olan binlerce Etiyopya askerini ülkeden çıkarmakla tehdit etmişti. Bu tepki sonrasında Etiyopya’nın büyükelçisini sınır dışı etmişti.
1991’de bağımsızlığını ilan etmesine rağmen uluslararası tanınmada zorluklar yaşayan Somaliland’ın bir sözcüsü, kendilerinin bu görüşmelere dahil olmadığını belirtti. Görüşmelerin hedefi belirsizken, iki yetkili anlaşma beklentilerinin düşük olduğunu dile getirdi.
“Bazı söylentilere rağmen Somali’nin, Etiyopya anlaşmasını geri çekilene kadar diyalog başlatmaktan kaçınma tavrını yumuşattığına dair, bu pek olası görünmüyor,” diye konuşan yetkililerden biri şunları ekledi:
“Taraflar arasında ilerleme sağlayacak bir yol görmüyorum ve bu görüşmelerden fazla bir şey beklemiyorum.”