Türkiye, Bubon’dan yağmalandığını savunuyordu: Cleveland Müzesi’nde sergilenen Marcus Aurelius heykeline ABD’de savcılık el koydu

T24 Dış Haberler

ABD’de Cleveland Sanat Müzesi’nde sergilenen ve Eski Roma İmparatoru Marcus Aurelius’u tasvir ettiği düşünülen kafasız bronz heykele, New York’lu otoriteler “Türkiye’den yağmalanan tarihi eserler” ile ilgili yürüttükleri soruşturma kapsamında el koydu. 

Associated Press’in aktardığına göre 14 Ağustos’ta Manhattan’da bir hakim tarafından imzalanan kararda heykele el konulması emredildi. Müze, Antik Roma Koleksiyonu’nun bir parçası olarak gösterdiği heykeli 1986’da almıştı. 

Heykele, Türkiye’nin Burdur ilinde bulunan Likya antik kenti Bubon’dan yağmalanan eserlerin Manhattan üzerinden taşındığına dair bir soruşturma kapsamında el konuldu. 

Savcılıktan yapılan açıklamaya göre 1.9 metre uzunluğundaki heykel M.S. 180-200 tarihinden kalma ve 20 milyon dolar değerinde. 

The Plain Dealer of Cleveland gazetesi, heykelin 2 aydan uzun süre önce sergiden kaldırıldığını ifade etti. Müzenin internet sitesinde, heykelin tanımından Marcus Aurelius kaldırıldı ve “Örtülü erkek figürü” yazıldı.

Türkiye, 2012’de Cleveland Müzesi’nin koleksiyonunda Bubon ve diğer bölgelerden çalınma eserlerler bulunduğuna dair bir liste yayınlamıştı. Listede Marcus Aurelius heykeli de bulunuyordu. Müze, o tarihte eserlerin yağmalandığına dair bir kanıt olmadığını savunmuştu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Zeynep Boz, “Bu uzun süreli anlaşmazlık heykeli memleketinden uzakta bıraktı. El koyma kararı bize bilinçli olarak hata yapıldığının kabul edileceğine dair umut veriyor” dedi. 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

x